Rörelser och mekanismer

Rörelser och mekanismer

From Algodoo

Jump to: navigation, search


Rörelser och mekanismer

Language: Svenska
Description: Den här uppgiften kan man ge till eleverna efter att man har pratat lite om olika mekanismer, länkar i teknik.

Man kan använda den som introduktion genom att visa en mekanism där man ser en del utav den men inte resten. Då får eleverna "klura ut" vad som gömmer sig bakom och konstruera det i Algodoo.

Sedan kan eleverna komma på egna mekanismer som dem får göra i Algodoo.

Target: Key Stage 2, Key Stage 3, Key Stage 4
Category: Demonstration, Exercise, Laboratory, Group work
Discipline: Motion
Learning objectives:

Lgr 11, Teknik: Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system. Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifi ering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar. Egna konstruktioner där man tillämpar principer för styrning och reglering.

In class: Diskutera i klassen hur en typ av rörelse kan initiera en annan typ av rörelse. Ta tillsammans fram olika typer av konstruktioner som exempel och lista dem på tavlan.

En linjär rörelse kan sätta igång en annan linjär rörelse. En linjär rörelse kan sätta igång en roterande rörelse, osv. Be eleverna komma med exempel på detta ifrån vardagen: t ex när man låser upp en dörr så har man en cirkulär rörelse som sätter igång en linjär rörelse (låset dras in). Det viktigaste är att eleverna ser kopplingen mellan det de har simulerat i Algodoo och vardagen - var hittar vi den typen av mekanism i vardagen?

Steps in Algodoo


Cirkulär rörelse ger linjär rörelse

Låt eleverna utgå ifrån en cirkulär rörelse och skapa en linjär rörelse. Ett exempel är en nyckel som vrider om en låskolv som förflyttas linjärt så att låset öppnas/stängs. OBS! I den här övningen behöver man lägga saker framför varandra i Algodoo, dvs arbeta med olika lager. Välj olika Kollisionsgrupper - högerklicka på objektet, gå in på Kollisioner, välj en annan grupp än objektet bakom.


Linjär rörelse ger cirkulär rörelse

Låt eleverna utgå ifrån en linjär rörelse och skapa en cirkulär rörelse. Ett exempel är att dra upp en rullgardin där kedjan man drar i driver ett kugghjul som rullar upp rullgardinen.